Visgraat vloer - door Laminaat tot visgraat

Welke vloer past bij mij?

De keuze van een vloer is altijd persoonlijk. Wat zijn je eigen wensen en wat is jouw smaak.

Om de juiste keuzes te maken houdt je bij het uitzoeken van een vloer rekening met verschillende factoren. Als je jouw interieur al hebt samengesteld, is het natuurlijk ook belangrijk dat de vloer bij jouw interieur past. Een donkere vloer met donkere meubels wordt al snel een donker geheel. Een vloer die qua houtsoort sterk lijkt op de meubels zorgt ervoor dat er nauwelijk contrast komt, en de meubels als het ware een beetje wegvallen.

1. Voor welke ruimte is de vloer?

Welk materiaal gebruikt wordt is afhankelijk van de ruimte waarin de vloer komt te liggen. Komt de vloer bijvoorbeeld in de keuken te liggen, dan wil je deze goed schoon kunnen houden.

Komt de vloer in de woonkamer, dan is het belangrijk dat deze tegen een stootje kan.

2. Intensieve belasting van de vloer

Welke vloer kies je als je kinderen hebt? Of welke vloer voor een huisdier? We moeten nu gaan letten op de belastbaarheid van de vloer, de kwaliteit van de toplaag en het gemak waarmee de vloer schoon te houden is. Voor een woonkamer met kinderen en een huisdier, start jouw keuze bij een topkwaliteit laminaatvloer. Deze zijn afgewerkt met een slijtvaste toplaag. Een PVC vloer of vol houten vloer zijn hier in het voordeel. Mocht de houten vloer na jaren versleten raken, laat je deze simpelweg schuren en opnieuw olieën. Het resultaat; je vloer is weer als nieuw! Kies je voor PVC dan weet je dat de vloer goed schoon te houden is. Bij gelijmd PVC heb je zelf het voordeel dat een ‘plank’ eenvoudig te vervangen is, mocht het ooit iets te gezellig zijn geweest.

3. Geluid van de vloer

Een laminaatvloer klinkt als laminaat. Hoe goed de ondervloer ook is, en hoe goed het laminaat ook is. Zelfs met 8mm dik HDF op een soundproof ondervloer blijf je horen dat het laminaat is. Als je dit niet erg vindt heb je geluk, dan heb je namelijk keuze uit alle vloeren. Wil je het loopgeluid laag houden, kies dan voor gelijmd PVC. Deze planken zijn zacht, en dempen het geluid dus aanzienlijk! Het geluid van een houten vloer (parket) is afhankelijk van het soort parket. Kies je voor een duoplank, dan zul je wat meer geluid hebben dan wanneer je voor vol hout kiest.

4. Vloerverwarming

Welke vloer bij vloerverwarming is misschien wel een van de meestgestelde vragen. In principe is iedere vloer die wij verkopen geschikt voor vloerverwarming. Alleen is de ene vloer meer geschikt dan de ander.

Laminaat

Een laminaatvloer ligt altijd op een ondervloer. Is de dekvloer – dat is de cementvloer – écht vlak, dan kun je voor een dunne ondervloer kiezen. Dit is belangrijk omdat je de warmte boven de vloer wilt krijgen, niet eronder wilt houden. De ondervloer is als het ware een dekentje op de dekvloer. Hoe dikker het deken, hoe meer deze isoleert. En dat willen bij vloerverwarming juist niet.

Klik PVC

PVC vloeren zijn er in twee smaken, klik PVC en gelijmd PVC. Voor klik PVC gelden dezelfde regels als voor laminaat. Kunststof isoleert niet zo goed als hout, dus klik PVC zal meer warmte doorlaten.

Gelijmd PVC

Gelijmd PVC (ookwel plak PVC) is de koning onder de “houten vloeren” als het om vloerverwarming gaat. Gelijmde PVC stroken zijn zeer dun, enkele milimeters. Deze worden op een geëgaliseerde ondergrond gelijmd. De egaline is zelf ook weer maar enkele milimeters dik. En je maakt geen gebruik van een ondervloer. De vloerverwarming kan zijn warmte dus zeer goed afgeven aan de ruimte. Qua designs is gelijmd PVC inmiddels zo echt dat je bijna geen verschil meer ziet met een houten vloer. Bijna, want verschil is er zeker.

Houten vloeren en parket

Hout is een zeer goede isolator. Dit is een nadeel en een voordeel. Bij vloerverwarming zal deze wat meer zijn best moeten doen. Het voordeel van een houten vloer is dat deze nooit écht koud aanvoelt. Omdat deze zo goed isoleert komt de koude vanuit de grond veel minder aan het oppervlak. Bij een houten vloer zien we zelf vaker radiatoren dan vloerverwarming. Maar het kan dus prima!

5. Vloerkleur en lichtinval

We hebben het bij de lichtinval meer over de kleur en de matheid dan over de soort. Heb jij in jouw ruimte veel invallend daglicht, of wordt de ruimte veelal verlicht?

Is er weinig natuurlijk lichtinval, dan kun je kiezen voor een wat reflecterende lichte vloer. Het voordeel is dat deze de ruimte lichter zal maken. Een matte vloer zal het licht meer absorberen. Dit is natuurlijk mooi, omdat je geen schitteringen op de vloer ziet, maar bij een wat donkere ruimte wordt het al snel te donker.

Spelen met licht en jouw vloer kan enorm mooi zijn. Denk maar eens aan donkere muren met een lichte vloer. Dat kan een ruimte enorm veel klasse geven.

6. Welke vloer kiezen?

Met bovenstaande punten meegenomen zetten de vloeren nog een keer op een rij.

Houten vloer

  • De levensduur van een houten vloer is extreem lang.
  • Beschadigingen kunnen worden bijgewerkt.
  • Een houten vloer geeft warmte en sfeer.
  • Heeft een natuurlijke uitstraling
  • Iedere plank is uniek.
  • Als de vloer een paar jaar ligt wordt deze “doorleefd”, en dat is goed, want daar wordt een houten vloer vaak nog mooier van!
  • Kan prima bij vloerverwarming, deze zal wel een graadje warmer gezet moeten worden doordat de vloer zo goed isoleert.

Gelijmd PVC (Dryback)

  • Een PVC vloer is zeer slijtvast
  • Onderhoudsarm
  • Heeft een isolerende functie en dempt het geluid enorm
  • Een zeer ruim assortiment, bijna alle designs en kleuren zijn mogelijk.
  • De losse stroken kunnen bij beschadigingen vrij eenvoudig vervangen worden.
  • Doordat deze altijd op een geëgaliseerde ondergrond gelegd moet worden, is deze ook altijd superstrak.

Klik PVC

  • Klik PVC vloeren zijn zeer slijtvast, en gaan dus ook zeer lang mee.
  • Klik PVC is geluidsdempend mede dankzij de ondervloeren.
  • Eenvoudig te monteren, net als laminaat is het een kwestie van in elkaar klikken
  • Ongevoelig voor vocht.
  • Omdat kunststof zich aanpast aan de omgeving voelt de vloer aan zoals de rest van de ruimte.
  • Kunststof ‘werkt niet’, waardoor klik PVC strak langs de muren gelegd kan worden, en zonder problemen doorgelegd kan worden in verschillende ruimtes.

Laminaatvloer

  • Laminaatvloeren zijn minder duur dan andere vloeren, terwijl het een zeer duurzame vloer is. Onze Hoomline vloeren hebben bijvoorbeeld 20 jaar fabrieksgarantie!
  • Enorm veel keuze. Doordat laminaat al zolang bestaat zijn er ook enorm veel merken, designs en is er veel variatie in diktes lengtes en breedtes.
  • Het onderhoudsgemak van laminaat is absoluut een pluspunt. Eens in de maand reinigen met een laminaatreiniger is voldoende. Voor dagelijks onderhoud ga je er even met een stofzuiger overheen en klaar. Omdat stof OP het laminaat blijft liggen, zuig je alles zonder moeite op.
  • Een laminaatvloer is door (bijna) iedereen prima zelf te leggen. Wil je het graag laten doen kan dat natuurlijk altijd met onze legservice.
  • Laminaat maakt wel meer geluid dan andere vloeren. Vaak zie je daarom dat laminaat op een bovenverdieping wordt toegepast, en PVC of hout op de benedenverdieping. Vind je dit niet storend, dan is er geen enkel probleem om laminaat op de benedenverdieping toe te passen.

Kom je er nog steeds niet uit? Stel ons jouw vraag en we helpen je met goed advies voor jouw unieke situatie!

Vond je deze blog interessant?

Wil je graag als eerste op de hoogte zijn als er nieuwe blogs of acties zijn? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!