Royal XL V2 Eiger 930 - Zelf laminaat leggen - laminaat tot visgraat

Zelf laminaat leggen

Zelf je laminaat leggen is hartstikke Leuk! Er zijn wel wat dingen waar je op moet letten, maar het is een klus die je zeker zelf uit kunt voeren. En het mooie is; zolang als de vloer er ligt, heb je hier plezier van. In deze blog vertellen we je alles over het zelf leggen van laminaat!

Voorbereiding laminaat leggen

Laat het laminaat in de verpakking minstens 24 uur acclimatiseren in de ruimte waar je het wilt leggen. Dit betekent dat je het laminaat gaat wennen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van de ruimte.
Zet de pakketten niet schuin tegen de muur, maar leg het laminaat plat op de grond. Zo voorkom je dat de planken kromtrekken.

Voorbereiding: de ondervloer

Een laminaatvloer is een zogenaamde zwevende vloer. Dat wil zeggen dat de vloer niet verbonden is met de ondergrond. Bij het leggen van een zwevende vloer moet je altijd eerst een ondervloer leggen. Let bij het kiezen van een ondervloer altijd op vier punten: vochtdichtheid, egaliserend vermogen, warmte-isolatie en de mate van geluidsdemping.

Wij adviseren altijd om een rubberen ondervloer te gebruiken hierdoor wordt namelijk veel contactgeluid weggehaald en krijg je niet het goedkope klikklak geluid.

Inspectie van de dekvloer

Nu alles ‘kaal’ is, start je met een inspectie van de dekvloer. De laminaatvloer die je gaat leggen bestaat uit rechte planken, en rechte verbindingen. Als er kuilen of bulten in de dekvloer zitten (dit is de cementvloer waar je de ondervloer bovenop legt), dan kan dit gevolgen gaan hebben voor de laminaatvloer. Een kuil kan er bijvoorbeeld voor gaan zorgen dat het laminaat op die plaats gaat kraken. Je voelt deze dan ook zakken als je eroverheen loopt. Niet alleen is dit zolang als de vloer ligt irritant, ook kan dit schade aan de laminaatvloer tot gevolg gaan hebben. Delen die niet horen te bewegen, moeten namelijk krachten op gaan vangen.

Werkwijze: pak een lange rechte lat of een waterpas, en houdt deze op de vloer. Deze moet zo strak als mogelijk op de vloer staan. Zelfs in nieuwe dekvloeren van professionele bedrijven zien we dit helaas terug. Dus controleer nu je overal nog makkelijk bij kunt.

Zelf laminaat leggen - kuil in dekvloer - laminaat tot visgraat
Kuil in een splinternieuw gesmeerde dekvloer

Zitten er geen grote kuilen of gaten in de vloer? Dan maken we de vloer goed schoon (vegen/stofzuigen), waarna we de ondervloer gaan uitleggen. Ondervloer op rol, rol je uit. Kies je voor platen, leg deze dan in steensverband.

Beginnen met laminaat leggen

Nu gaan we beginnen met het leggen van het laminaat. De pakken zijn geacclimatiseerd en leggen we open neer. Tel het aantal verschillende designs van de planken. Voor sommige vloeren zijn dit er acht, sommige 12 enzovoorts. We gaan deze sorteren, zodat je niet 3x hetzelfde design neerlegt. Gebruik hiervoor de lege pakken waar je ze uitgehaald hebt, leg deze op een rij, en sorteer in iedere doos één design.

Probeer op een lange muur te beginnen, en houdt rekening met je zichtlijnen. Waar je de randen van het vloer het beste ziet, daar wil je beginnen. Zo houdt je daar een zo breed mogelijke plank.

Meet wel uit of je dan niet ergens in de problemen komt. Nu is alles nog eenvoudig, Als je blind begint met leggen kan het zomaar zijn dat je verkeerd bij een kozijn uitkomt of met een smal strookje bij de deur en dat is niet zo fraai.

Begin de eerste rij met een heel deel en de volgende rij een 1/3 plank. De derde rij begin je met een 2/3 plank ongeveer. Hierdoor ontstaat er geen regelmaat want dat is niet mooi. Kleine tip.. als afstandshouder naar de muur zagen we een paar stukjes laminaat. Dit is namelijk ongeveer 8 mm dik en dit is ook de gewenste afstand die de vloer moet hebben ten opzichte van de muur om vrij te kunnen werken.

En verder

Belangrijk bij het vervolg is vooral rustig te werken zodat de planken niet beschadigen en dat er geen ongelukken gebeuren. Voor veel mensen is het niet een dagelijks werkje en dan kan zagen of zelfs de ondervloer snijden al flink wat fysiek leed veroorzaken. Haast of geweld zal de vloer geen goed doen en bedenk dat je er wel heel wat jaren naar gaat kijken. Daarom is het belangrijk om op de kleinste details te letten. Zeker bij onze laminaatvloeren die een G5 (kliksysteem van bovenaf) hebben hoeft geen kracht gebruikt te worden. Moet dit wel dan ligt de vloer waarschijnlijk niet recht, of er is iets in de rand gekomen zoals houtsplinters, zaagsel o.i.d..

Lees duidelijk de aanwijzingen die in de verpakking zit. Die zit er niet voor niks in en is bedoeld om het allemaal wat makkelijker te maken.

Houd je echt aan de eisen voor het leggen van een zwevende vloer. Zorg dus dat de ondergrond vlak is en dat na het plaatsen de vloer overal minstens 8 mm vrij ligt. Wanneer dit niet gebeurt gaat de vloer bij hogere luchtvochtigheid omhoog staan en zal de vloer onherstelbaar kapot gaan.

Verder wensen we je heel veel succes en zeker ook veel plezier met het leggen van de vloer, geniet van het maken van iets met je handen!

Binnenkort schrijven we over tips & tricks bij het leggen!

Vond je deze blog interessant?

Wil je graag als eerste op de hoogte zijn als er nieuwe blogs of acties zijn? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!