Parket laten leggen

Leggen van visgraat parket - Laminaat tot visgraat

Visgraatparket laten leggen

Voordat Laminaat tot Visgraat een webwinkel werd, hadden wij zo’n 15 jaar lang een fysieke vloerenwinkel.  Onze parketteurs hebben dan ook al letterlijk honderden vloeren gelegd. 

Al die vloeren hebben geleid tot een schat aan kennis en kunde. Een mooie parketvloer bestaat namelijk uit zoveel meer dan alleen het leggen van de planken. we vertellen u er alles over.

Visgraat parket online kopen

U kunt bij ons direct online uw visgraat parketvloer bestellen met onze all-in aanbieding. Dat is dus visgraat parket incl. professioneel laten leggen.

Parket leggen

Om een parketvloer te leggen op een manier waardoor u er uw leven lang plezier van hebt, dient deze te worden verlijmd op een geëgaliseerde vloer. Opvolgend wordt de gehele vloer machinaal geschuurd en voorzien van olie, wax of lak. Hoe we dat precies doen kunt u hier lezen.

Nadat de vloer geheel verlijmd ligt, werkt deze tot de helft minder minder. Daarnaast is deze vloer zeer stabiel, en kunt u met recht genieten van de luxe parketvloer.

Een kwalitatieve vloer en een gelukkige klant staan bij ons voorop. Onze jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat juist de ervaring het verschil maakt tussen een parketvloer en een vloer gemaakt met parketplanken.

Informatie over parket

Of het nu gaat om een algemene vraag over parket, over advies in uw keuze, of omdat u wilt weten wat wij voor u kunnen betekenen. 
We horen het graag!

Vul het formulier in en een van onze parketteurs neemt contact met u op!

Informatie over parket & parketvloeren

We hebben de meest gestelde vragen over parket alvast uiteen gezet op deze pagina. Laat het ons vooral weten als u een andere vraag heeft, of meer wilt weten!

Wat is parket?

Parket is een vloer van echt hout die wordt afgewerkt met olie, wax of lak.
Er bestaan meerdere soorten parket. Zo kennen we:

Massief parket

Massieve parket bestaat volledig uit één houtsoort. Bijvoorbeeld Eikenhout of Notenhout.

Multiplank & duoplank parket

Een duoplank kenmerkt zich doordat deze voorzien is van een toplaag (bijvoorbeeld eiken) welke verlijmd is op een multiplex plank. Het grote voordeel hiervan is dat multiplex niet of nauwelijks werkt. Dit zijn namelijk platen die kruislings op elkaar gelijmd zijn. Met als doel werking op te heffen. De Duoplank kan net zoals massief hout gewoon geschuurd en bijgewerkt worden. De multiplank varieert van 13 tot 18mm.

Fineer parket

Een laag van 1 mm massief hout, op een hdf drager. Vaak in klik systeem als laminaat.

Traditioneel parket

Een massieve plank van 6mm of 9mm dik die op een geschuurde spaanplaat of mozaïek vloer is geschoten.

Hoe leg je parket?

De keuzes om parket te leggen heten ‘vast leggen’ of ‘zwevend leggen’.

Als er geen dringende reden is om de vloer zwevend te leggen kies er dan altijd voor om deze te verlijmen.

Zwevend leggen is weliswaar bij het leggen goedkoper, echter is de kans op problemen ook vele malen groter.

Parket Zwevend leggen

Een zwevende vloer, of deze nu mes op groef verlijmd is of niet, gaat werken. En een vloer die gaat werken, maar aan elkaar gelijmd is gaat zich gedragen als één grote plaat.

Hierdoor kan deze bij werking mogelijk kuilen en bulten gaan vertonen.

Gevolg is dat de vloer niet meer overal de ondervloer raakt. Hoe goed de vloerplanken ook zijn, het geheel zal mogelijk onstabiel aanvoelen. 

Ook kan het flink kraken wat erg goedkoop klinkt. of kan het lijken of deze wegzakt als u er overheen loopt. Zonde van de investering! 

Al met al is een parketvloer zwevend leggen dus verre van optimaal.

Parket verlijmd leggen

Bij een (multi) plankenvloer gaat onze voorkeur dus uit naar vast verlijmen. Dit heeft als grote voordeel dat de vloer dan niet meer werkt en dus strak tegen vaste elementen aangewerkt kan worden. 

Dus geen latjes of profielen. De vloer is veel stabieler en ook veel minder gehorig in contactgeluid.

Bij een vaste zandcementvloer wordt dit gedaan met egaline, waarna het parket hierop verlijmd wordt. 

Soms kan de vloer echter niet vast verlijmd worden. Voorbeelden hiervan zijn bouwvoorschriften of omdat het bijvoorbeeld niet mag van de verhuurder als het een appartement betreft. Als dat het geval is dan zult u toch voor zwevend moeten gaan. 

In die gevallen biedt een multiplank parketvloer de meest stabiele oplossing. In samenwerking met de juist ondervloer en luchtvochtigheid is er dan toch een hele mooie vloer te maken.

Traditioneel parket

Traditionele parketvloeren worden altijd verlijmd en geschoten op een ondervloer. 

Er bestaat wel een ondervloer die zwevend gelegd kan worden als basis van traditioneel parket. Eerst wordt een spaanplaat of mozaïek ondervloer gelijmd op de cementdekvloer. 

Bij vloerverwarming word mozaïek gebruikt i.v.m. stabiliteit en rendement. De ondervloer word hierna vlak en strak geschuurd zodat er een goede basis ontstaat voor de uiteindelijke parketvloer.

Hierna word het parket erop geschoten in een motief of in rechte stroken. Indien er voor een verouderde vloer is gekozen word de vloer daarna behandeld en is hij klaar. 

Maar indien er voor een strakke vloer is gekozen word de vloer hierna nog glad geschuurd nadat de spijkergaten zijn opgestopt.

Voordelen van parket

  • Het grootste voordeel van parket is uitstraling die alleen met hout gemaakt kan worden.

  • Parket is zeer duurzaam.

  • Een houten vloer is erg geschikt bij vloerverwarming.

  • Een parketvloer is toepasbaar in ieder interieur.

  • Door de vele verschillende manieren van leggen, soorten planken, soorten hout en kleuren kan een parketvloer altijd afgestemd worden op het interieur van het huis, of het interieur op de vloer natuurlijk.

  • Wilt u in de toekomst toch een andere kleur? Dat kan met een parketvloer.

Interesse in een parketvloer?

Als u interesse heeft in een parketvloer, neem dan vrijblijvend contact met ons op. We vinden het leuk om onze klanten van goed advies te voorzien. 

Uiteindelijk gaat het erom dat u jarenlang plezier heeft van uw vloer. En dat is precies wat wij voor u realiseren.