Meesters in Parketvloeren

Parket-Laminaat-tot-visgraat-nl-03-lichte-parketvloer-eiken

Parket & Laminaat tot Visgraat

Het lijkt een wat vreemde keuze. Een webshop waarbij het parket niet los in de webshop te vinden is. En toch hebben we een hele goede reden voor deze keuze.

Een mooie parketvloer bestaat namelijk uit zoveel meer dan alleen het leggen van de planken. Een parketvloer kan namelijk wel zwevend gelegd worden (op een ondervloer) maar ideaal is het niet. Dit heeft te maken met de eigenschappen van hout.
We vertellen je er hier alles over.

Hoe leg je parket?

Om een parketvloer te leggen op een manier waardoor je er je leven lang plezier van hebt, dient deze te worden verlijmd op een geëgaliseerde vloer. Opvolgend wordt de gehele vloer machinaal geschuurd en voorzien van olie, wax of lak. Hoe we dat precies doen kun je hier lezen.

Nadat de vloer geheel verlijmd ligt, werkt deze tot de helft minder minder. Daarnaast is deze vloer zeer stabiel, en kun je met recht genieten van de luxe parketvloer. Samen met onze ervaren parketteurs hebben wij daarom besloten om de parketvloeren niet aan te bieden in een webshop.
Een kwalitatieve vloer en een gelukkige klant staan bij ons voorop. Onze jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat juist de ervaring het verschil maakt tussen een parketvloer en een vloer gemaakt met parketplanken.

Informatie over parket

Of het nu gaat om een algemene vraag over parket, over advies in je keuze, of omdat je wilt weten wat wij voor jou kunnen betekenen. 
We horen het graag!

Vul het formulier in en een van onze parketteurs neemt snel contact met je op!

Informatie over parket & parketvloeren

De jarenlange ervaring van het hebben van een winkel, en het leggen van vloeren heeft geleid tot een schat aan kennis en ervaring. We hebben daarom de meest gestelde vragen over parket alvast uiteen gezet op deze pagina.

Laat het ons vooral weten als je een andere vraag hebt, of meer wilt weten!

Wat is parket?

Parket is een vloer van echt hout die wordt afgewerkt met olie, wax of lak.
Er bestaan meerdere soorten parket. Zo kennen we:

Massief parket

Massieve parketplanken bestaan volledig uit één houtsoort. Bijvoorbeeld Eikenhout of Notenhout.

Multiplank & duoplank parket

Een duoplank kenmerkt zich doordat deze voorzien is van een toplaag (bijvoorbeeld eiken) welke verlijmd is op een multiplex plank. Het grote voordeel hiervan is dat multiplex niet of nauwelijks werkt. Dit zijn namelijk platen die kruislings op elkaar gelijmd zijn. Met als doel werking op te heffen. De Duoplank kan net zoals massief hout gewoon geschuurd en bijgewerkt worden. De multiplank varieert van 13 tot 18mm.

Fineer parket

Een laag van 1 mm massief hout, op een hdf drager. Vaak in klik systeem als laminaat.

Traditioneel parket

Een massieve plank van 6mm of 9mm dik die op een geschuurde spaanplaat of mozaïek vloer is geschoten.

Hoe leg je parket?

De keuzes om parket te leggen heten ‘vast leggen’ of ‘zwevend leggen’.

Als er geen dringende reden is om de vloer zwevend te leggen kies er dan altijd voor om deze te verlijmen. Zwevend leggen is weliswaar bij het leggen goedkoper, echter is de kans op problemen vele malen groter.

Parket Zwevend leggen

Een zwevende vloer, of deze nu mes op groef verlijmd is of niet, gaat werken. En een vloer die gaat werken, maar aan elkaar gelijmd is gaat zich gedragen als één grote plaat. Hierdoor kan deze bij werking mogelijk kuilen en bulten gaan vertonen.

Gevolg is dat de vloer niet meer overal de ondervloer raakt. Hoe goed de vloerplanken ook zijn, het geheel zal mogelijk onstabiel aanvoelen. Ook kan het flink kraken wat erg goedkoop klinkt. of kan het lijken of deze wegzakt als je eroverheen loopt. Zonde van de investering! Al met al is een parketvloer zwevend leggen dus verre van optimaal.

Parket verlijmd leggen

Bij een (multi)plankenvloer gaat onze voorkeur dus uit naar vast verlijmen. Dit heeft als grote voordeel dat de vloer dan niet meer werkt en dus strak tegen vaste elementen aangewerkt kan worden. Dus geen latjes of profielen. De vloer is veel stabieler en ook veel minder gehorig in contactgeluid.

Bij een vaste zandcementvloer wordt dit gedaan met egaline, waarna het parket hierop verlijmd wordt. Soms kan de vloer echter niet vast verlijmd worden. Voorbeelden hiervan zijn bouwvoorschriften of omdat het bijvoorbeeld niet mag van de verhuurder als het een appartement betreft. Als dat het geval is dan zul je toch voor zwevend moeten gaan. In die gevallen biedt een multiplank parketvloer de meest stabiele oplossing. In samenwerking met de juist ondervloer en luchtvochtigheid is er dan toch een mooie vloer te maken.

Traditioneel parket

Traditionele parketvloeren worden altijd verlijmd en geschoten op een ondervloer. Er bestaat wel een ondervloer die zwevend gelegd kan worden als basis van traditioneel parket. Eerst wordt een spaanplaat of mozaïek ondervloer gelijmd op de cementdekvloer. Bij vloerverwarming word mozaïek gebruikt i.v.m. stabiliteit en rendement. De ondervloer word hierna vlak en strak geschuurd zodat er een goede basis ontstaat voor de uiteindelijke parketvloer.

Hierna word het parket erop geschoten in een motief of in rechte stroken. Indien er voor een verouderde vloer is gekozen word de vloer daarna behandeld en is hij klaar. Maar indien er voor een strakke vloer is gekozen word de vloer hierna nog glad geschuurd nadat de spijkergaten zijn opgestopt.

Voordelen van parket

  • Het grootste voordeel van parket is uitstraling die alleen met hout gemaakt kan worden.
  • Parket is zeer duurzaam.
  • Een houten vloer is erg geschikt bij vloerverwarming.
  • Een parketvloer is toepasbaar in ieder interieur.
  • Door de vele verschillende manieren van leggen, soorten planken, soorten hout en kleuren kan een parketvloer altijd afgestemd worden op het interieur van het huis, of het interieur op de vloer natuurlijk.
  • Wil je in de toekomst toch een andere kleur? Dat kan met een parketvloer.

Kan ik toch gewoon losse parketplanken kopen in deze webshop?

Natuurlijk kun je alle vloeren alsnog los bij ons afnemen als je dit wilt.

Stuur hiervoor een bericht via het contactformulier. Wij kunnen de meeste vloeren gewoon leveren. Houdt er wel rekening mee dat bij het zelf leggen van een parketvloer aangepaste garantievoorwaarden gelden.

Sluit Menu